• 06 15 56 67 57
  • info@healthywomen.nl

Waarin is Healthy Women gespecialiseerd?

Waarin is Healthy Women gespecialiseerd?

Waarin is Healthy Women gespecialiseerd?

Vrouwengezondheid

Healthy Women is een praktijk voor vrouwengezondheid.

Vrouwen zitten anders in elkaar dan mannen. De vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progesteron) zorgen niet alleen voor de vrouwelijke geslachtskenmerken, maar hebben ook invloed op het gehele lijf (en ook op het brein).

Oestrogenen hebben o.a.  invloed op de huid en de botten. Daarom hebben vrouwen na de overgang, wanneer de hoeveelheid oestrogenen vermindert, ook een dunnere, drogere huid en meer kans op osteoporose (botontkalking).

Langzamerhand ontdekt men steeds meer man/vrouw-verschillen in de zorg. Zo is er in de cardiologie aandacht voor het vrouwenhart, dat zich anders gedraagt dan een mannenhart. In de neurologie is het ook bekend dat er verschillen zijn tussen neurologische klachten bij mannen en vrouwen. Recent is er onderzoek opgestart naar man/vrouw verschillen bij de ziekte reumatoïde artritis.

Vrouwen zijn anders dan mannen. Daarom heeft Healthy Women zich gespecialiseerd in vrouwengezondheid.

 

Driehoek brein-darmen-hormonen

 

Hormonen

Ik ben ooit begonnen me te verdiepen in de hormonen. Eerst de vrouwelijke hormonen en wat er gebeurt als deze niet in balans zijn. Dan kan de vrouw last krijgen van menstruatiestoornissen, PMS, PCOS, endometriose, vruchtbaarheidsproblemen en later in het leven overgangsproblemen. Daarnaast hebben de vrouwelijke hormonen invloed op andere hormonen. Ook daar heb ik me in verdiept.

 

Darmen

Toen ik met vrouwen met hormoonproblemen begon te werken zag ik in de praktijk dat er veel vrouwen waren die ook darmproblemen hadden. Ik heb toen de opleiding tot geregistreerd darmtherapeut gevolgd om ook deze vrouwen te kunnen helpen.

Hippocrates stelde al dat “alle ziekten ontstaan in de darm”. Ik kwam een duidelijke relatie tussen hormonen en darmen tegen en kon vrouwen met gezondheidsproblemen daardoor nog beter helpen.

 

Brein

Tijdens mijn opleidingen over hormonen had ik geleerd dat de hersenen de hormonen aansturen en ook hoe hormonen het brein beïnvloeden. Met name m.b.t. de vermeerderde of verminderde aanmaak van neurotransmitters. Tijdens mijn opleiding darmtherapie kwam ik meer te weten over de verbinding tussen het brein en de darmen; de zogenaamde “darm-hersen-as”. De hersenen geven informatie aan de darmen, maar er is ook een verbinding van de darmen naar het brein.

Om meer te leren over de neurotransmitters heb ik de opleiding BrainQ® gedaan. Deze opleiding gaat verder dan alleen informatie over neurotransmitters. De werking van het brein wordt bekeken vanuit de leer van de epigenetica; de invloed van de omgeving op de werking van de genen.

 

In mijn volgende blogs zal ik dieper ingaan op de relatie tussen de verschillende delen van de driehoek.

 

Driehoek brein-darmen-hormonen

Healthy Women helpt vrouwen met gezondheidsklachten. Soms zal de invalshoek meer de hormonen zijn, soms de darmen en weer een andere keer de neurotransmitters, maar steeds zal de vrouw als geheel centraal staan.