• 06 15 56 67 57
  • info@healthywomen.nl

Driehoek brein-darmen-hormonen deel 1: Relatie hormonen en darmen

Driehoek brein-darmen-hormonen deel 1: Relatie hormonen en darmen

Driehoek brein-darmen-hormonen deel 1: Relatie hormonen en darmen

Hormonen-darmen / darmen-hormonen

Ik ben ooit begonnen me te verdiepen in de hormonen. Eerst de vrouwelijke hormonen en wat er gebeurt als ze niet in balans zijn. Dan kan de vrouw last krijgen van menstruatiestoornissen, PMS, PCOS, endometriose, vruchtbaarheidsproblemen en later in het leven overgangsproblemen. Ook hebben de vrouwelijke hormonen invloed op andere hormonen.

De schildklier heeft progesteron nodig om goed te functioneren. Daarom ziet men veel vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen met schildklierproblemen en zie je relatief vaak schildklierproblemen na zwangerschap of overgang.

Ook in de bijnier worden vrouwelijke hormonen gemaakt. Bij stress wordt er echter cortisol aangemaakt, wat weer ten koste van de productie van geslachtshormonen gaat. Bovendien heeft cortisol weer invloed op het suikermetabolisme en daarmee invloed op de hormonen (insuline en glucagon) die de alvleesklier produceert. De hormonen hebben dus allemaal invloed op elkaar en als er ergens een onbalans is, kan het gehele systeem uit balans raken.

Toen ik met vrouwen met hormoonproblemen begon te werken zag ik in de praktijk dat er veel vrouwen waren die ook darmproblemen hadden. Ik heb toen de opleiding tot geregistreerd darmtherapeut gedaan om ook deze vrouwen te kunnen helpen. Hippocrates stelde al dat “alle ziekten ontstaan in de darm”. Ik kwam een duidelijke relatie tussen hormonen en darmen tegen.

Allereerst worden de hormonen steeds opnieuw aangemaakt en worden ook weer aan het einde van hun levensduur afgebroken. Het afbreken doet de lever. De afbraakproducten van de hormonen worden deels afgevoerd via de urine en deels via de darmen.  Bij obstipatie of een disbiotisch darmmilieu (goede en slechte bacteriën, gisten , schimmels en parasieten zijn niet in evenwicht) kunnen de afbraakproducten van bepaalde hormonen niet worden afgevoerd. Daardoor kan bijvoorbeeld het oestrogeenniveau stijgen.

Schildklierhormonen beïnvloeden de slijmvlieslaag van maag en dunne darm. De schildklier zorgt ook voor de darmpassagetijd. Bij een trage schildklierfunctie zie je dan ook een verlaagde darmpassagetijd met obstipatie tot gevolg. Andersom is een goede functie van de darmbacteriën van belang voor een goede schildklierfunctie. Bij een hyperpermeabele darm laat de darmwand stoffen door en brengt daardoor stoffen in het bloed die normaalgesproken niet doorgelaten worden. Hierdoor kunnen stoffen in het bloed komen waar de schildklier niet goed op reageert.

In geval van stress wordt de bijnier geactiveerd om adrenaline en in een later stadium cortisol te maken. In een stresssituatie moet je kunnen vechten of vluchten en moet alle energie naar je spieren gaan. Er is dus geen energie over voor je spijsvertering, zodat er weinig of geen vertering is tijdens stress: de darmen werken niet goed. Door langdurige stress kan een hyperpermeabele darm ontstaan. Een hyperpermeabele darm kan leiden tot ontstekingen en ontstekingen zorgen weer voor stress voor het lichaam. De cirkel is rond.

 

Driehoek brein-darmen-hormonen

Healthy Women helpt vrouwen met gezondheidsklachten. Soms zal de invalshoek meer de hormonen zijn, soms de darmen en weer een andere keer de neurotransmitters, maar steeds zal de vrouw als geheel centraal staan.