• 06 15 56 67 57
 • info@healthywomen.nl

EWG test op bestrijdingsmiddelen 2022

EWG test op bestrijdingsmiddelen 2022

EWG test op bestrijdingsmiddelen 2022

Zoals ik in mijn blog Biologisch of niet? al schreef, ben ik een groot voorstander van biologisch voedsel. Puur natuur. Soms is het niet mogelijk om alle groente en fruit biologisch te kopen, maar welke keuzes moet je hierin maken?

Elk jaar komt de Environmental Working Group met een nieuwe bestrijdingsmiddelentest op groente en fruit. Er wordt gekeken naar het aantal en de hoeveelheid pesticiden dat aanwezig is op verschillende monsters niet-biologische producten. De monsters groente en fruit worden eetrijp gemaakt, zoals de consument het thuis zou klaar maken. Dat betekent dus gewassen en eventueel (zoals bananen) geschild.

In de Dirty Dozen staan de producten met de meeste bestrijdingsmiddelen en in de Clean Fifteen staan de producten met de minste bestrijdingsmiddelen. De laatste zou je dus ook niet-biologisch kunnen kopen. Het is niet aan te raden om groente en fruit van de Dirty Dozen niet-biologisch te kopen. De lijsten zijn vergelijkbaar met de lijsten van vorig jaar (zie Biologisch of niet?), alleen broccoli, bloemkool en aubergine zijn uit de Clean Fifteen verdwenen. Er waren namelijk onvoldoende meetgegevens van deze groenten beschikbaar.

 

EWG’s 2022 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce™:

 

Dirty Dozen™:

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Nectarines
 5. Appels
 6. Druiven
 7. Paprika en Spaanse peper
 8. Kersen
 9. Perzik
 10. Peer
 11. Bleekselderij
 12. Tomaat

Clean Fifteen™:

 1. Avocados
 2. Mais*
 3. Ananas
 4. Ui
 5. Papaja*
 6. (Diepvries) Doperwten
 7. Asperge
 8. Honingmeloen
 9. Kiwi
 10. Kool
 11. Champignons
 12. Cantaloupe meloen
 13. Mango
 14. Watermeloen
 15. Zoete aardappel

 

* Een kleine hoeveelheid suikermaïs en papaja die in de Verenigde Staten wordt verkocht, is geproduceerd uit genetisch gemodificeerde zaden. Koop biologische variëteiten van deze gewassen als je genetisch gemodificeerde producten wilt vermijden.

  

Bron:  https://www.ewg.org/foodnews