Zoogdiervlees, Neu5Gc en glyfosaat
Waarom zou een mens geen zoogdiervlees moeten eten?
In de oertijd was de mens een slechte jager. Vissen deed hij veel beter en hij at daarom ook meer vis, schaal- en schelpdieren dan vlees. Een enkele keer stond er wat vlees, vooral van gevogelte, op het menu.
De oermens was geen jager-verzamelaar, maar een visser-verzamelaar. Hij leefde langs het water. Evolutionair komt alle leven uit de zee. Daarom zien we deze connectie nog steeds terug in het menselijk lichaam: de vetzuursamenstelling van de menselijke hersenen is hetzelfde als de vetzuursamenstelling van zeedieren en de mineraalsamenstelling van het bloed is hetzelfde als de mineraalsamenstelling van zeewater.
Pas toen de landbouw en veeteelt ontstond is de mens zoogdiervlees gaan eten en melk gaan drinken, een niet zo goede ontwikkeling, want in beide producten zit Neu5Gc.
Wat is Neu5Gc?
Zowel mensen als dieren hebben op elke cel in hun lichaam ingebouwde suikermoleculen.
Dieren hebben zowel Neu5Ac (N-acetylneuraminezuur) als Neu5Gc (N-glycolylneuraminezuur). De mens is in de loop van de evolutie het vermogen kwijtgeraakt om Neu5Gc aan te maken en heeft alleen nog Neu5Ac. Deze stof trekt goede bacteriën aan die bij de mens horen.
Als je veel zoogdiervlees of zuivel eet of drinkt kan dit ertoe leiden dat het dierlijke Neu5Gc op jouw cellen wordt ingebouwd. Ten eerste is het een lichaamsvreemd molecuul en ten tweede trekt het bacteriën aan die bij dieren horen. Je immuunsysteem gaat er daarom op reageren en maakt hier antistoffen tegen. Het gevolg is dat het immuunsysteem chronisch wordt geactiveerd en er sprake is van een laaggradige ontsteking.
Neu5Gc is in verband gebracht met auto-immuunaandoeningen zoals de ziekte van Hashimoto en reumatoïde artritis.
Gelukkig wordt Neu5Gc na verloop van tijd van je cellen verwijderd, maar alleen als je het niet opnieuw binnenkrijgt via de voeding. Zelden of liever nooit eten dus!
Zijn er nog andere schadelijke stoffen in zoogdiervlees?
Jazeker. Veel dieren, vooral in de bio-industrie krijgen antibiotica. Bovendien worden er veel dieren geslacht als ze nog midden in de groei zijn en dus grote hoeveelheden groeihormonen in hun lijf hebben. Deze stoffen krijg jij dus ook binnen als je hun vlees eet.
Een andere kwalijke stof is glyfosaat.
Glyfosaat, een van de actieve bestanddelen van Roundup van de firma Monsanto, is een herbicide, oftewel een middel tegen onkruid. Omdat de meeste planten dood gaan als je ze besproeid met glyfosaat, heeft Monsanto ook (genetisch gemanipuleerde) zaden geproduceerd die resistent zijn tegen glyfosaat.
Met name genetisch gemanipuleerde (GMO) mais en soja zijn berucht om hun hoge gehalte aan glyfosaat. Deze gewassen worden in Nederland massaal als diervoedsel gebruikt. Al je deze dieren consumeert, krijg je dus glyfosaat binnen.
Glyfosaat is een van de meest belastende stoffen voor de lever en het verstoord het darmmicrobioom (de goede bacteriën die in de darmen leven). Ook zijn er signalen dat de stof kankerverwekkend zou zijn.
Als je een keer (zoogdier)vlees wilt eten, kies dan voor biologisch!