• 06 15 56 67 57
 • info@healthywomen.nl

Biologisch of niet?

Biologisch of niet?

Biologisch of niet?

De beste voeding voor het menselijk lichaam is voeding uit de natuur. Het lichaam is niet gemaakt voor “knutselvoeding”, voeding, die uit de fabriek komt.
Vandaar mijn advies om zo puur mogelijk te eten, zonder pakjes en zakjes.

Maar zelfs als je zonder pakjes en zakjes gaat koken, zal je eten toch vaak chemische middelen uit de fabriek bevatten. Veel verse producten, zoals groente en fruit bevatten namelijk bestrijdingsmiddelen.
Dat is dan ook de belangrijkste reden dat mensen biologische producten kopen: men wil producten zonder bestrijdingsmiddelen eten. Naast het feit dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, vinden mensen het ook belangrijk dat het product niet genetisch gemodificeerd is (GMO) (Genetically Modified Organism, in Nederland ook wel GGO genoemd (genetisch gemanipuleerd organisme)). Veel mensen vinden biologisch ook meer smaak hebben.

Hoewel biologisch dus te verkiezen is, zijn biologische producten ook duurder en niet altijd goed verkrijgbaar. De vraag doet zich dan voor wanneer kies ik wel eens voor niet-biologisch en wanneer doe ik dat niet?
In de VS publiceert de Environmental Working Group elk jaar een lijst met producten die (te) veel pesticiden bevatten, de Dirty Dozen en producten die relatief “schoon” zijn, de Clean Fifteen.
Deze lijsten zijn gebaseerd op testen die worden uitgevoerd door wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Voor de testen wordt de groente en het fruit gewassen, geschrobt en gepelt, zoals consumenten zouden doen voordat ze het opeten.
Volgens de EWG is er één gedroogd product dat nog meer pesticiden bevat dan de nummer 1 van de Dirty Dozen lijst en dat is de rozijn. Rozijnen worden echter niet in de lijst opgenomen, omdat de lijst alleen over verse producten gaat.

Natuurlijk kun je de situatie in de VS niet 1 op 1 vertalen naar de Nederlandse situatie, maar het geeft wel een goed beeld. De verse producten in de supermarkten in Nederland bevatten ook veel producten die vanuit de hele wereld worden geïmporteerd.
Je kunt dus prima de Dirty Dozen en Clean Fifteen lijsten gebruiken als leidraad om bij het boodschappen doen te kiezen tussen biologische of niet-biologische producten.

Dit is de lijst:

EWG’s 2021 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce™

Dirty Dozen™ 

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Nectarines
 5. Appels
 6. Druiven
 7. Kersen
 8. Perzik
 9. Peer
 10. Paprika en Spaanse peper
 11. Bleekselderij
 12. Tomaat

Clean Fifteen™

 1. Avocados
 2. Mais
 3. Ananas
 4. Ui
 5. Papaja
 6. Diepvries doperwten
 7. Aubergine 
 8. Asperge
 9. Broccoli
 10. Kool
 11. Kiwi
 12. Bloemkool
 13. Champignons
 14. Honing Meloen
 15. Kantaloep meloen

 

Bron:  https://www.ewg.org/foodnews