• 06 15 56 67 57
 • info@healthywomen.nl

EWG test op bestrijdingsmiddelen 2023

EWG test op bestrijdingsmiddelen 2023

EWG test op bestrijdingsmiddelen 2023

EWG test op bestrijdingsmiddelen 2023

 

Elk jaar komt de Environmental Working Group met een nieuwe bestrijdingsmiddelentest op groente en fruit. Er wordt gekeken naar het aantal en de hoeveelheid pesticiden dat aanwezig is op verschillende monsters niet-biologische producten. De monsters groente en fruit worden eetrijp gemaakt, zoals de consument het thuis zou klaar maken, dus gewassen en eventueel (zoals bananen) geschild. De data zijn afkomstig van de Department of Agriculture and Food and Drug Administration van de Verenigde Staten. Bijna 75 procent van de niet-biologische verse producten die in de VS worden verkocht, bevat residuen van potentieel schadelijke pesticiden!

In de Dirty Dozen staan de producten met de meeste bestrijdingsmiddelen en in de Clean Fifteen staan de producten met de minste bestrijdingsmiddelen. De laatste zou je dus ook niet-biologisch kunnen kopen. Het is niet aan te raden om groente en fruit van de Dirty Dozen niet-biologisch te kopen. Op de lijsten staan alleen verse producten. Bewerkte producten zijn buiten beschouwing gelaten. Als ze bewerkte groente en fruit zouden laten meetellen, zouden rozijnen op nummer 1 van de Dirty Dozen lijst staan!

De lijsten zijn vergelijkbaar met de lijsten van vorig jaar (zie EWG test op bestrijdingsmiddelen 2022). Blauwe bessen en sperziebonen zijn nieuw in de Dirty Dozen. EWG-analyse onthulde dat 90% van de niet-biologische bosbessen residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten en dat er meer dan 50 verschillende pesticiden op bosbessen werden aangetroffen, waaronder bijendodende neonics (neonicotinoïden)! Deze pesticiden zijn niet alleen in verband gebracht met de enorme afname van bijenpopulaties wereldwijd, maar kunnen ook schadelijk zijn voor de zich ontwikkelende hersenen van kinderen!

 

EWG’s 2023 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce™:

Dirty Dozen™

 

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Perziken
 5. Peren
 6. Nectarines
 7. Appels
 8. Druiven
 9. Paprika en Spaanse pepers
 10. Kersen
 11. Bosbessen
 12. Sperziebonen

 

 

 

Clean Fifteen™

 1. Avocados
 2. Mais*
 3. Ananas
 4. Uien
 5. Papaja*
 6. (Diepvries) Doperwten
 7. Asperges
 8. Honingmeloen
 9. Kiwi
 10. Kool
 11. Champignons
 12. Mango’s
 13. Zoete aardappelen
 14. Watermeloen
 15. Wortelen

 

 

 

* Een kleine hoeveelheid suikermaïs en papaja die in de Verenigde Staten wordt verkocht, is geproduceerd uit genetisch gemodificeerde zaden. Koop biologische variëteiten van deze gewassen als je genetisch gemodificeerde producten wilt vermijden.

 

 

 

Bron:  https://www.ewg.org/foodnews