• 06 15 56 67 57
  • info@healthywomen.nl
Orthomoleculaire therapie, wat is dat nou precies

Orthomoleculaire therapie, wat is dat nou precies

Orthomoleculaire therapie is een natuurlijke geneeswijze met een wetenschappelijke basis.

Orthomoleculaire therapie of leefstijlgeneeskunde is een therapie bestaande uit voedingsadviezen, aangevuld met voedingssuppletie (zoals vitaminen, mineralen en kruiden). Ook adviezen over beweging , ontspanning en slapen kunnen meegenomen worden in het advies.

Duizenden jaren geleden wist men in het oude China al dat voeding en kruiden belangrijk zijn om de gezondheid te bevorderen en te optimaliseren en ook de Ayurvedische voedingsleer stamt uit die tijd. In de westerse wereld stond de Griekse wijsgeer Hippocrates aan de basis van de relatie tussen voeding en gezondheid. Eén van zijn beroemde uitspraken is: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

Ook de beroemde uitvinder Thomas Edison (1847-1931) had ideeën over gezondheidszorg. Zijn beroemde uitspraak is: “De dokter van de toekomst zal geen medicatie voorschrijven, maar zal zijn of haar patiënten interesseren in de zorg voor het eigen lichaam, gezonde voeding en de oorzaken en preventie van ziekte.”

In de vorige eeuw was het chemicus en tweevoudig Nobelprijswinnaar professor Linus Pauling die de term “orthomoleculair” introduceerde. Orthos = juist en moleculair = met betrekking tot de moleculen. Pauling definieerde de tem orthomoleculair als: gezonde moleculen (voedingsstoffen) voor een optimale gezondheid. Pauling stelde dat voor een optimaal functioneren van een individu er verschillende hoeveelheden vitale stoffen (vitaminen en mineralen) nodig zijn en dat daarom suppletie van deze stoffen naast de voeding nodig is.

Orthomoleculaire geneeskunde houdt zich bezig met de juiste bouwstenen voor een gezond lichaam. Onze voeding is de laatste vijftig jaar drastisch veranderd. De hedendaagse voeding bevat minder voedingsstoffen dan vroeger door nieuwe landbouwmethoden, monoculturen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ons moderne en hectische leven vraagt daarentegen juist om meer voedingsstoffen dan voorheen! Bovendien variëren de ideale hoeveelheden van persoon tot persoon. Zo zijn deze bijvoorbeeld afhankelijk van iemands leeftijd/levensfase en leefstijl (denk aan alcoholgebruik, roken en stress).

Tekorten of overmatige aanwezigheid van bepaalde voedingsmiddelen kunnen veel klachten veroorzaken. Zo kan het zijn dat hormonen en andere stoffen in je lichaam niet meer voldoende aangemaakt worden of niet tijdig afgebroken worden, kunnen organen niet meer goed al hun functies uitvoeren, wordt de darmflora aangetast, of gaat het immuunsysteem anders functioneren.

Door de juiste orthomoleculaire voeding en suppletie wordt de innerlijke geneeskracht van het lichaam ondersteund en de balans hersteld.